maanantai 14. marraskuuta 2016

Joulukakku


Isänpäivä oli ja meni ja tietysti sinne piti myös kakku väsätä. Menin viime viikolla vanhoja lehtiä läpi ja löysin sieltä Maku-lehden numeron 8/2016, jossa oli ohje joulukakusta. Koska jouluisin isovanhempia tulee käymään jouluruokaa syömään, täytyy ruveta hyvissä ajoin etsimään sopivaa jälkiruokaa sinne. Päätimme näin siis saada kaksi kärpästä yhdellä iskulla, ja kokeilimme tätä kyseistä kakkua.





Kakusta tuli hyvinkin jouluinen ja kermavaahtoa rakastavilta tuli sanomista, kun kuorrutus ei ollutkaan peruskermavaahtoa. Itseäni ei kyllä tämä yhtään häirinnyt, vaan mielellään kokeilee uusia makuja. Kakun teossa vaahdotukseen täytyy jatkossa kiinnittää huomiota, sillä tämä kakku jäi ainakin huomattavan tiiviiksi. Muuten kakku onnistui hyvin. Se, että pääseekö kakku joulupöytään, ei ole vielä päätetty. Ohje on siis Maku-lehden numerosta 8/2016.

Ainekset:

Pohja:
200 g pehmeää voita
3½ dl fariinisokeria
4 munaa
1½ dl maitoa
150 g 70 % tummaa suklaata
4 dl vehnäjauhoja
2 rkl kaakaojauhetta
2 tl vanilijasokeria
1½ tl leivinjauhetta
 ¼ tl suolaa

Täyte:
2 dl kuohukermaa
1 purkki luumu-kaneli -rahkaa (200 g)
100 g maitosuklaata

Kuorrutus:
2 dl kuohukermaa
2 purkkia vanilijarahkaa (à 200 g)
½ dl tomusokeria

Marsipaanikuuset:
suolatikkuja
100 g valkoista marsipaania
100 g vihreää marsipaania
nonparelleja

Ohje:

Vatkaa voi ja fariinisokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten. Sekoita joukkoon maito. Sulata suklaa vesihauteessa ja anna sen hieman jäähtyä. Yhdistä kuivat aineet ja nostele ne varovasti taikinaan ja lisää lopuksi sula suklaa ja sekooita tasaiseksi taikinaksi. Vuoraa (Ø 24 cm) vuoka leivinpaperilla ja kaada taikina vuokaan. Paista 175 asteessa noin 45 minuuttia.
Leikkaa pohja täysin jäähtyneenä 2 kerrokseen. 
Valmista täyte vatkaamalla kerma kovaksi vaahdoksi. Sekoita siihen rahka ja sulata suklaa vesihauteessa ja lisää se täytteeseen hieman jäähtyneenä ohuena nauhana. Levitä täyte kakkupohjien väliin ja anna sen vetäytyä jääkaapissa muutama tunti. 
Valmista kuorrutus vatkaamalla kerma kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon vanilijarahja ja tomusokeri ja sekoita kuorrute tasaiseksi. Levitä kuorrutus kakun päälle ja anna sen vetäytyä jääkaapissa muutaman tunnin ajan.
Valmista marsipaanikuuset ja lisää ne kakkuun juuri ennen tarjoilua. (Suolatikut pehmenevät helposti ajan mittaan.) Tarjoile ja nauti!




-Leena



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! ♡