keskiviikko 23. marraskuuta 2016

Leikatut sämpylät


Päätin kokeilla pitkästä aikaa itse sämpylöiden tekoa, sillä löydän aina "ylimääräistä aikaa" leivontaa varten, vaikka muuten tuntuu että päivässä on liian vähän tunteja kaikkeen. Nämä onkin todella helppoja ja nopeita sämpylöitä, ja kaiken lisäksi myös superherkullisia!


Nimensä mukaan sämpylätaikinaa siis "leikataan" eli jaetaan osiin ilman sen kummempia pyörittelyjä. Siksi nämä sämpylät onkin todella helppo tehdä, sillä vaivaamiseen ei tarkitse käyttää aikaa tai ovimaa sen kummemmin. 


Noin 16 sämpylää

Ainekset:

25 g hiivaa
1 dl maitoa
5 dl vettä
2 tl suolaa
1 rkl hunajaa
noin 13 dl vehnäjauhoja

Ohje:

Sekoita vesi ja maito keskenään ja lämmitä ne kattilassa kädenlämpöiseksi.
Murusta kulhossa hiiva. Lisää sinne sitten suola ja hunaja. Kaada seokseen aluksi hiemas vesi-maito -seosta ja sekoita tasaiseksi. Lisää lopuksi kaikki vesimaito. 
Sekoita joukkoon muutamassa erässä vehnäjauhot. Vehnäjauhoja on silloin tarpeeksi, kun taikina melkein irtoaa kunnolla käsistä ja kulhosta.
Ripottele hieman vehnäjauhoja taikinan pinnalle ja laita taikina kohoamaan noin tunnin ajaksi lämpimään ja vedottomaan paikkaan.
Kun taikina on kohonnut, ripottele pöydälle runsaasti vehnäjauhoja ja kaada taikina siihen. Ripottele ja taputtele taikinan päälle jauhoja niin, ettei se tartu käsiin tai pöytään. 
Leikkaa taikina kahteen osaan ja nämä osat neljään osaan, joista jokainen taas kahteen osaan. 
Laita sämpylät pellille ja paista niitä 225 asteessa noin 20 minuuttia, kunnes sämpylät ovat kauniin ruskeita.
Jätä sämpylät ilman peitettä jäähtymään, niin niihin jää rapea kuori. Nauti!


-Leena



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! ♡