perjantai 18. marraskuuta 2016

Pataleipä


Olen jo pitkään halunnut tehdä jotain leipää ja erityisesti pataleipää, koska olen suuri erilaisten pataruokien fani, niin miksei myös kokeilisi pataleipää. Alkuperäisen reseptin löysin eräästä facebook-ryhmästä, mutta muokkasin sitä suhteellisen vapaasti oman mielen mukaiseksi.


Leipä onnistui mielestäni hyvin, varsinkin verrattuna siihen että se on ensimmäinen pataleipä, mitä olen koskaan tehnyt. Leipä on hyvin maukas ja mehevä sisältä, vaikka sillä onkin aika kova kuori. Itse tosin pidän kovakuorisista leivistä, joten se ei minua haitannut muuten kuin leikkaaminen oli hieman haastavaa.


Ainekset:

1 litra erilaisia jauhoja
suolaa
1 pussi kuivahiivaa
5,5 dl lämminta vettä

Ohje:

Laitoin illalla yhteensä litran erilaisia jauhoja (orja- ja hiivaleipäjauhoja yhteensä 0,5 litraa ja vehnäjauhoja 0,5 litraa) sekaisin kulhoon. Lisäsin mukaan myös yhden pussin kuivahiivaa ja suolaa. Sekoitin kuivat aineet keskenään sekaisin ja lisäsin lopuksi lämpimän veden. Sekoitin taikinan tasaiseksi ja jätin taikinan huoneenlämpöön 12 tunniksi liinan alle kohoamaan.

Aamulla lisäsin hieman jauhoja kulhoon ja kulhoa pyörittelemällä sain taikinasta yhtenäisen taikinapallon. Jätin taikinan kohoamaan sillävälin kun uuni lämpesi 225 asteeseen. Laitoin padan kylmään uuniin mukaan lämpeämään. Kun uuni oli lämmennyt, kumosin taikinan kulhosta kuumaan pataan ja kannen päälle.

Leipä sai paistua ensin 30 minuuttia padassa kannen alla ja sen jälkeen toiset 30 minuuttia ilman kantta. Leivästä tuli hyvin mehevä sisältä ja päällä kaunis kova kuori. Uskon, että tätä reseptiä tulen myöhemminkin käyttämään leivän tekoon erilaisilla jauhoyhdistelmillä! Nam!


-Leena



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! ♡